Izgalmas Témák és Cikkek

Izgalmas Témák és Cikkek

Tűzjelző rendszer - hogyan működik?

2018. július 18. - Erdős Emil

Tűzjelző rendszerekhez tartoznak bemeneti eszközök, ezek közé soroljuk a különféle füstérzékelőket, lángérzékelőket, hőérzékelőket, és kimeneti eszközök, amelyek a riasztó egységek, ilyenek lehetnek a hang-, és fényjelzők, másodkijelzők. Mind a bemeneti, mind pedig a kimeneti egységek is egyaránt csatlakoznak egy tápegységhez. A tűzjelző rendszerek azt a célt szolgálják, hogy amikor tűz keletkezik egy épületben, még időben jelezzenek és minél hamarabb eljuttassák az információt a kijelölt tűzvédelmi központba. Állandó helyszíni felügyelet biztosítása szükséges a tűzjelző rendszerekhez, ha ez nincs meg, akkor indokolttá válik az átjelző berendezések telepítése.

 tűzjelzés

Manapság már sok helyen kiváltották a vezetékes tűzjelző rendszereket vezeték nélküliekkel, amelyek rádiókapcsolat segítségével működnek. Vezetékes tűzjelzőket viszont tűzálló kábelekkel, tartószerkezetekkel és tűzálló kiegészítőkkel látnak el, amelyeknek tűz esetén is egy meghatározott ideig működniük kell, még akkor is, ha már kialakult a lángfázis.

 

Mi jellemzi a tűzjelző rendszerek egyes típusait?

 

Füstérzékelő

 

Tűz esetén már egészen az elején keletkezik némi füst, így a levegőben keringő egészen pici anyagszemcséket a tűzjelző rendszer hamar észleli, és az égéstermék jelenlétét még a korai szakaszban képes jelezni. Nem kell ahhoz rálátnia a tűzre egy tűzjelző rendszernek, hogy észre is vegye. A füstérzékelőknek több típusát is megkülönböztetjük, lehet pontszerű optikai füstérzékelő, vonali, ionizációs, légbeszívásos vagy légcsatorna füstérzékelő.

 

Hőérzékelő

 

A hőérzékelő az a típusú tűzjelző rendszer, amely a hőmérséklet jelentős megemelkedését észleli egy helyiségben. Sok helyen alkalmazzák, van belőle hőmaximum érzékelő, hősebesség érzékelő, kombinált hőmaximum és hősebesség érzékelő, illetve hőérzékelő kábel is.

 

Lángérzékelő

 

Ez a fajta tűzjelző rendszer típus a szabadban keletkezett tűzeseteket érzékeli, tehát kültéri. A tűz lángjai által keletkezett sugárzásokat már akkor észleli, amikor szabad szemmel még nem észrevehetőek. Ultraibolya, infravörös, valamint kombinált lángérzékelő is beszerezhető.

 

Lépcsőházakban, folyosókon biztos láttunk már kézi jelzésadót, amin egy gomb megnyomásával adhatunk riasztást. Ez a legrégebbi elektromos tűzjelző rendszer, amelyet még ma is használnak sok helyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://izgalmastemak.blog.hu/api/trackback/id/tr6014120881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása