Izgalmas Témák és Cikkek

Izgalmas Témák és Cikkek

Munkavédelmi kockázatértékelés - melyik céghez forduljunk?

2018. szeptember 19. - Erdős Emil

Egy cég működésének elengedhetetlen feltétele a munkavédelmi kockázatértékelés megléte. Már akkor szükséges elkészíteni, mielőtt a vállalat megkezdi működését. Ha a vezetés nem gondoskodik arról, hogy rendelkezzen ezzel a fontos dokumentummal, egy esetleges hatósági ellenőrzés során, nagy mértékű bírság és büntetés kerülhet kiszabásra.

munkavédelmi kockázatértékelésTörvény is pontosan szabályozza a tartalmi és formai követelményeket, tehát részletes információt ad arról, hogy mit kell tartalmaznia egy munkavédelmi kockázatértékelésnek, amit az 1993. évi XCIII. törvény 54. paragrafus 2. és 3. bekezdése alatt olvashatunk.

Az Mvt. 2. paragrafus 2. bekezdése leírja, hogy a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető környezet megteremtése a munkáltató feladata. Ezt részletezi a munkavédelmi kockázatértékelés, amelynek megírását kizárólag munkavédelmi szakember végezheti el.

Szükségszerű 3 évente újra megírni, valamint azonnal átírni, ha bármilyen változás következik be a tevékenység során. Ilyen lehet egy új munkafolyamat beiktatása, munkakör bővítése, esetleg új technológia eszközök megjelenése.

Érdemes odafigyelni, hogy a munkavédelmi kockázatértékelés terjedelemben ne legyen nagyon rövid, de túl hosszú sem. Ha feltűnően kevés a szöveg az egyértelműen arra utal, hogy hiányos, ha több, akkor elképzelhető, hogy sok a felesleges információ.

A munkavédelmi kockázatértékelés lényege

A vezetőség feladata, hogy olyan környezetet teremtsenek a munkavállalók számára, amely biztonságos munkájuk elvégzése során. A munkavédelmi kockázatértékelés elkészíttetése fontos lépés, ráadásul ismertet minden olyan veszélyforrást, nem várt helyzet, eseményt, ami előfordulhat munkakörünkben. Alaposan ki van fejtve, hogy milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt, vagy ha mégis bekövetkezik, mi a legfontosabb teendő.

Minél jobban törekedni kell arra, hogy csökkentsük a veszélyhelyzetek és balesetek kockázatát. Fontos, hogy óvjuk a dolgozók testi épségét és egészségi állapotát.

A bejegyzés trackback címe:

https://izgalmastemak.blog.hu/api/trackback/id/tr514249427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása