Izgalmas Témák és Cikkek

Izgalmas Témák és Cikkek

Öntöde - Melyek azok a folyamatok, amelyeket az öntödékben alkalmaznak?

2018. július 11. - Erdős Emil

Az öntödékben használt munkafolyamatok egyszerű elven működnek, mégis nagy szakértelmet igényelnek. Többnyire úgy történik az eljárás, hogy egy előre elkészített alakzatba megolvasztott fémet öntenek, majd türelmesen kivárják, hogy megfelelően megkössön. Az alakzatot nevezhetjük az elkészíteni kívánt fémtermék negatívjának is. Az egész egy olyan tudományág, aminek köszönhetően az öntödékben számtalan különböző forma létrehozható. A szakembereknek figyelmet kell szentelniük a formák anyagának jellegzetességeire, az öntött fémek sajátosságaira, folyamatokkal kapcsolatos jellemzőkre, öntőgépek, olvasztókemencék ismérveire. Az öntödékben használt eljárások segítségével készülnek az ajtókilincsek, fürdőkádak, víz-, és gázszelepek, szivattyúházak és a robbanómotorok motorblokkjai is. 

Öntöde

Öntöde: megkülönböztetünk homokformázásos öntést, precíziós öntést, keramikus és kokillaöntést. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és hogy mely területeken érdemes az adott típust alkalmazni. 

A precíziós öntés befejezésével azonnal felhasználható az alkatrész, hiszen nincs szükség utómunkálatokra. A végeredmény a kívánt mérettel, és minőségben is kiváló felülettel rendelkezik. Egyetlen technológiai folyamat elegendő a bonyolultabb alkatrészek létrehozásához, aminek köszönhetően az előállítási költségek is várhatóan alacsonyabbak lesznek. A minta anyaga, amelyet alkalmaznak a folyamat során, viasz. Az öntöde szakemberei ezt egy fém mesterformába sajtolják bele. Az öntöde berkein belül, precíziós öntéssel készült alkatrészeket leginkább a mezőgazdaságban, jármű-, és élelmiszeriparban, gépgyártásban preferálják. 

A homokformázásos eljárásnál van a nyers homokformázás, ahol agyagkötésű homokot használnak, és van a vegyi kötésű homokformázás, amivel a homokforma szilárdsága fokozódik. Az öntödékben egy minta segítségével készítik a formaüreget, ami lehet fa, fém vagy akár műanyag is, ezeket többször is fel lehet használni, de lehet viasz vagy polimerhab, ezek egyszer használatosak. 

Ötvösség, szobrászat területein viaszveszejtéses öntést, magasan hőálló formákhoz keramikus megformázást, acél-, fémformákhoz kokillaöntést alkalmaznak az öntödék.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izgalmastemak.blog.hu/api/trackback/id/tr2914107039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása